This is the "Търсене" page of the "Епи on-line" guide.
Alternate Page for Screenreader Users
Skip to Page Navigation
Skip to Page Content

Епи on-line  

Last Updated: Apr 24, 2014 URL: http://libguides.nbu.bg/content.php?pid=582759 Print Guide RSS Updates

Търсене Print Page
  Search: 
 
 

Бързо търсене

За да не настъпи объркване с термините, с които се борави, за улеснение се избират наименованията в самия електронен ресурс. Видовете търсене са две: "Бързо търсене" и "Сложно търсене".

На изображението, което виждате по-долу, е използвано "Бързо търсене". В неговото поле е въведено словосъчетанието търговска марка. Като резултат базата данни показва списък от 665 документа, които не са подредени азбучно, а по дата (обратно хронологично).

 

 

Резултат. Бързо търсене

Обърнете внимание на избрания резултат от търсене на словосъчетание търговска марка. Търсените думи са оцветени в син цвят. Те обаче не се намират непременно в словосъчетание, а и отделно една от друга.

Не използвайте кавички, за да намери системата "търговска марка". Като резултат ще получите списък на всички включени в базата документи. За да търсите изрази или словосъчетание е по-добре да използвате "Сложно търсене".

   

  Сложно търсене

  Формата за "сложно търсене" избирате от менюто вляво (пише "търсене") или от хоризонталната зелена лента най-горе (отново "търсене"). За улеснение следете въведените номера в изображението: 

  1. в полето за търсене въвеждаме словосъчетанието "търговска марка";
  2. от трите възможни предложения избираме последното "като израз", така всички резултати, които ще получим, със сигурност поне на едно място в текста ще се среща израза "търговска марка"; 
  3. маркирайки всички предложени, изразът "търговска марка" ще бъде търсен в заглавията, анотациите и пълните текстове на документите;
  4. търсеното ще се отнася за периода: 1 януари 1998 г. - 13 април 2014 г.;
  5. резултатите ще бъдат подредени по дата на публикуване;
  6. заявяваме, че сме готови с всички желани от нас критерии за търсене.

   Така както сме задали искането си, търсенето ще бъде осъществено в:

  • всички автори/източници (защото не сме избрали нито един);
  • всички видове доументи;
  • всички модули (библиотеката предоставя достъп до всички, с изключение на "Нормативни актове").

    

   Резултат. Сложно търсене

   Резултатът от "сложното търсене" на израза "търговска марка" е списък от 487 документа, подредени по дата на публикуване (обратно хронологично). Сега можем да направим сравнение с "бързото търсене", където като резултат са получени 665 документа. При "бързото търсене" информационният шум е много висок, за това при възможност винаги използвайте "сложно търсене", то спестява време.

    Description

    Loading  Loading...

    Tip